top of page
Search
  • Writer's pictureJudit06

Egy tanítónő gondolatai a 2021/22-es tanév kezdésére

Ez az írás nem egy rózsaszín felhős bejegyzés lesz, ezért aki ilyen mondatokra számított, inkább ne olvassa tovább!


Minden tanévkezdés más, de az idei talán még a szokásosnál is nehezebb nagyon sok gyermek, szülő és pedagógus számára. Vannak gyermekek, akiknek sajnos eddig sem jutott a hőn áhított szuperhősös vagy hercegnős füzetből. S ott vannak ezeknek a diákoknak a szülei, gondviselői, akik lelkükben szomorúan nyugtázzák, hogy ők nem tudják megadni csemetéjüknek a szép, minőségi felszerelést. A tanszervásárlás már önmagában nagy terhet ró a családokra, de idén még a pandémia okozta nehézségekkel is meg kell küzdenie nagyon sok embernek, akiket hatalmas veszteségek értek: munkahelyek szűntek meg, emberek özvegyültek meg, gyerekek maradtak árván. A járvány nagyon sok családban hagyott nyomot. Vajon hány gyermek, s általuk felnőtt kezdi nehéz, gyászos szívvel az újabb tanévet? Vajon hány kicsi elsős kezdi úgy iskolás életét, hogy anya és/vagy apa nem fogja a kis kezét az első napon, mert már nincs/nincsenek?

S vajon hány pedagógus igyekszik majd „Isten hozott!” mosollyal várni régi vagy új diákjait, miközben szívében gyász ül?

Igen, mondhatjuk most magunkban, hogy nem a mi gondunk, nem törődhetünk a világ összes bajával - csakhogy néhány közhelyes hárítást említsek. Igen, valóban nem, s nem is várja el tőlünk senki, de egy kis lépést mi is megtehetünk. Csak egy pici segítséget adjunk a tanévkezdéshez! S hogyan tegyük mindezt, ha nem ismerünk olyan embereket a környezetünkben, akikről tudjuk, hogy nagyon örülnének egy csomag ceruzának, vagy pár darab füzetnek? Kérdezzük meg a helyi védőnőt, pedagógust, óvodát, iskolát, segélyszervezetet, stb. Biztosan tudnak mondani legalább egy olyan gyermeket, aki örülne egy szuperhősös vagy hercegnős füzetnek, ceruzának. Persze tudjuk, hogy a családok gyászát, anyagi nehézségeit nem enyhíthetjük egy-egy tanszerrel, de ezzel olyan gesztust teszünk embertársaink felé, amivel azt sugalljuk: nem vagytok egyedül.


LEGYÉL TE IS EGY CSEPP A TENGERBEN!

Judit néni

371 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page