top of page
Search
  • Writer's pictureJudit06

Látogatás a tudás birodalmába 1., 2., és Látogatás a vonalak birodalmába c. könyvekről

Már egy ideje szemezgettem ezekkel a könyvekkel, de most végre beszereztem. Méghozzá „Tudástár szupercsomag” összeállításban, merthogy ebben benne van mindhárom könyv ÉS egy nagy ív jutalmazó matricagyűjtemény is. Tanító néniként a matrica az egyik gyengém… 😊;

a gyerekek mindig örülnek neki, én meg persze annak, hogy örömet szerezhetek diákjaimnak, így hát nem is volt kérdés számomra, hogy matricákkal együtt van szükségem ezekre a kiadványokra.


Az ember, ha interneten vásárol könyvet, vagy van lehetősége megtekinteni néhány oldalt vagy nincs. Ennek alapján eldöntjük, hogy megvesszük vagy sem az adott kiadványt. A Látogatás könyvek esetében 4-5 oldalban adott a betekintés lehetősége. De ami engem igazán meggyőzött az az, hogy olvastam, egy igen tapasztalt szakember állította össze ezeket a játékos feladatokat. Ő Szabó Szilvia mesterlogopédus, gyógypedagógus, köznevelési szakértő, aki számos speciális szakterülettel rendelkezik. Számomra már ez így összességében hitelessé teszi ezeket az A/4-es méretű könyveket, amelyek mindemellett színesek, változatosak, szórakoztatóak, s rendkívül gazdag gyakorlóanyagot tartalmaznak. A feladatok egymásra épülve nehezednek, betartva a fokozatosság elvét. A szerző ajánlása szerint már napi 10-15perc játékos gyakorlás segíti a csemetéket az eredményes iskolai tanulásban. Az első osztályba készülő gyerekek jutalma sem marad el, ugyanis mindhárom könyv végén egy szép oklevél várja őket, amely nyírható. Igen tetszik, hogy egyenlő arányban találkozhatunk fiús és lányos képekkel, illusztrációkkal. Minden oldal tetején bájos kis felhőcskébe írt címke jelzi, hogy az adott oldal feladata milyen területet fejleszt. Az előszóban sok hasznos tanácsot olvashatunk. A könyvek Meixner-alapokra* épültek. Minőségi kivitelezésének köszönhetően a kiadványokat bátran szétnyithatjuk, kisimíthatjuk. Fontos szempont ez is, hiszen mindhárom könyv (átlagosan) 160 oldalból áll.

*/Meixner Ildikó nevéhez kötődik ez a módszer, amelyet számos tanító alkalmaz a kisdiákok írás-olvasás tanításakor. A módszerről bővebben itt: Játékház tankönyvcsalád (Meixner módszer) NAT 2012 - YouTube/.


No, de vegyük csak szépen sorjában mindhárom könyvet!

A három közül a Látogatás a vonalak birodalmába c. könyvvel kezdtem az ismerkedést. Tanítóként ez keltette fel leginkább a figyelmemet. Ez a kiadvány a grafomotorikát fejleszti az alapoktól az íráselemekig, éppen ezért gyermekekkel foglalkozó szakemberek, pedagógusok munkáját is segíti az írástanulás előkészítésének folyamán. Nagyon tetszik, hogy egy-egy íráselem gyakoroltatása után, más jellegű, pihentető feladatok várnak a gyerekekre, mint pl.bújócska, színezés, különbségkeresés, sorminta, sudoku, logikai feladvány, stb. Persze ezek is mind-mind kedvezően hatnak a vizuális észlelés fejlesztésére, a fantáziára, a logikai készségre, a kreativitásra, tájékozódó képességre.


A Látogatás a tudás birodalmába 1. és 2. könyvek közös jellemzője, hogy egy igen bájos, bölcs bagoly, Holi kíséri végig a gyerekeket a játékos úton.

Mindkét kiadványban megfigyelhető az alapkészségek tudatos fejlesztése, úgymint kifejezőkészség, szókincs, téri orientáció, gondolkodás, figyelem, stb., s a csemete általános ismeretei is gazdagodnak. Az első és a második kötetben is számos különböző típusú feladattal találkozhatnak a leendő kisiskolások, ezért igazán érdekes, izgalmas a számukra. Különbségkeresés, színezés, számlálás, igaz/hamis játék, kakukktojás, sorminta, vonalvezetés, fejtörő, útvesztő, stb.

Sokat beszéltet képről - ezt nagyon fontos gyakorlásnak tartom.


- A Látogatás a tudás birodalmába 1.kötetében QR-kódok vannak, amelyek segítő videókat tartalmaznak. Nagyon jó, hogy ritmusgyakorlás is található a könyvben, de a gyerekek megismerkedhetnek a hangszerekkel is, gyakorolhatják a szótagolást, s a szerző még társasjátékkal is kedveskedett a birodalom kis felfedezőinek.

- A Látogatás a tudás birodalmába 2.kötetében meglátásom szerint több a számolós feladat - ami szuper -, a helyviszonyokat kifejező névutók(előtte, fölötte, stb.) használatát is gyakoroltatja, s ebben a könyvben jobban megjelennek az évszakokkal kapcsolatos feladványok. Kifejezetten tetszik, hogy tartalmaz meséket és verseket, melyekhez szövegértést fejlesztő feladatokat is találunk.


Jó szívvel ajánlom minden kedves szülőnek, akinek gyermeke nagycsoportos, iskolába készül, valamint pedagógusnak, gyermekekkel foglalkozó szakembernek a Látogatás könyveket, melyek kimagaslóan színvonalas, minőségi, tudatosan felépített, alapkészségeket fejlesztő foglalkoztató, játékos kiadványok!


Biztosan ellátogatok majd a Hangok és a Beszéd birodalmába is.

331 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page