top of page
Search
  • Writer's pictureJudit06

MoMo Rádió, a legmesésebb gyerekrádió

Erős Rékával, a MoMo Rádió tulajdonosával beszélgettem


Honnan jött az ötlet, hogy legyen egy gyerekrádió?

A MoMo Gyerekrádió 2013 óta működik, de 2019 márciusában megszűnt volna anyagi okok miatt. Miután gyerekeimmel nagyon szeretjük a meséket és zenéket – ismertük is a rádiót – hirtelen ötlettől vezérelve megvettem, gondolván hogy a karantén idején még inkább szükség lesz egy ilyenfajta szolgáltatásra, szórakozásra, főleg kisgyermekesek körében. A másik oka az volt, hogy azt gondolom, a mai világunkban a fantázia, mint olyan nagyon elkorcsosul a sok készen kapott képi anyag miatt. Ezt hivatott ellensúlyozni a rádió.


Számtalan kincsre lelhetünk a MoMo Rádió weboldalán. Mi mindent lehet hallani nálatok?

Szinte minden stílust és kategóriát próbálunk lefedni, a főoldalon a “NAGY RÓZSASZÍN GOMBOK” alatt véletlenszerűen, non stop szólnak zenék és mesék, bár van pár fix beállítás: ilyen a déli harangszó, az éjfélkor felcsendülő Himnusz és valamivel délután fél egy után pár altatódal a délutáni alváshoz. Azonban ha valaki célzottan szeretne dalokat, meséket hallgatni a menüpontunk alatt kategóriákba rendezve találja meg a tartalmakat, de működik kereső is az oldalon. A teljesség igénye nélkül: dalok óvodásoknak, altatók, klasszikus, népzene, gyerekzenekarok, bulizzunk, szülinapos, névnapos dalok, tolerancia mesék, hangos könyvek, mesejátékok. Minden este 8 órakor Eszter néni mesél a gyerekeknek. 3-5-8 perces meséink is vannak a Pagony Kiadó jóvoltából.


Pedagógusként nekem rögtön megragadta a figyelmemet a rádió „kreatív sarok”, az „Ovis barkácsoló”, valamint a „szülőknek szóló” része. Ezek szerint nem csupán zene- és mesehallgatás várja az oldaladra látogatókat, hanem ötleteket is adsz a gyerekekkel foglalkozó felnőtteknek. Mesélj erről!

Én nagyon szeretek kreatívkodni, rajzolni, színezni, papírból létrehozni valamit. A gyerekeimmel miközben foglalatoskodunk, általában hallgatunk valamit, vagy mesejátékot, van hogy csak “háttérzeneként” megy valami és közben beszélgetünk is, de valami szól. Szerintem nagyon jól összekapcsolható bármilyen tevékenységgel a rádióhallgatás, és egyre inkább azt látom, hogy rádiózni újra menő! Visszatérve a kreatívkodásra: jeles napok körül próbálunk olyan dolgokat feltenni az oldalra, amikhez szinte csak egy nyomtató és színes kell, és relatív rövid idő alatt elkészíthető. A mai ember idő híján van mindig, de legalább ennyit szerintem kellene foglalkozni vele: mind a gyerekkel, mind a jeles napokkal.


Nekem egy rádióról mindig eszembe jutnak azok a régi, szép idők, amikor be lehetett telefonálni, s dalt lehetett kérni személyes jókívánságokkal. Ma már persze szinte azonnal mindent meghallgathatunk itt-ott, de ez a fajta meglepetés mindig nagy örömet tudott szerezni annak, aki kapta. Terveztek-e ilyen jellegű, vagy valamilyen más, esetleg tematikus élő adást?

Igen, terveztük, be is vezettük, egy ideig lehetett kérni születésnapra is dalt, jókívánságokat küldeni (hanganyag formájában) - sajnos nem éltek vele az emberek, így levettük a “szolgáltatást”. Élő adásunk van, gyerekek közreműködésével, tervezünk is még a nyárra egyet, az elhangzottak pedig visszahallgathatóak a weboldalon.


Ha jól tudom, saját költségeden működteted a rádiót. Hogyan tudják támogatni a MoMo Rádiót, s annak fennmaradását a kedves hallgatók? Igen, saját költségen működik. Létrehoztam egy TÁMOGATÁS menüpontot, ott tudnak felajánlást küldeni, illetve működik a MOMO SHOP, ahol különböző termékek megvásárlásával lehet támogatni a rádiót. Szívesen veszek ötleteket is, miket látnának szívesen a webshopban a hallgatók, vásárlók.


Kedves Réka! Köszönöm a beszélgetést! Bízom benne, hogy mindig lesz elegendő támogatód ahhoz, hogy tovább tudd vinni ezt a gyerekrádiót, hiszen nagyon hasznos és fontos mindaz, amit teszel.

A MoMo Rádió fennmaradását itt is lehet támogatni: TÁMOGATÁS - Momó Rádió (momoradio.hu)

228 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page